top of page

TUOTTEIDEN EETTINEN JA EKOLOGINEN TUOTANTOPOLKU

Vastuullinen suunnittelu

Toimintamme vastuullisuus alkaa tuotteen suunnitteluvaiheessa. Tuotteemme suunnitellaan Helsingissä ja niille on myönnetty Design from Finland-merkki. Kauneven neule- ja tuotesuunnittelijana toimii Tiina Taivainen.

Tuotteen suunnittelussa huomioimme, kuinka minimoida raaka-aineen hävikki ja kuinka optimoida tuotteen pitkäikäisyys ja käyttömukavuus. Hävikki minimoidaan tarkalla kaavoituksen suunnittelulla ja neulonnassa suositaan muotoonneulontaa. Leikkuuylijäämää hyödynnetään muissa tuotteissa. Vaatteet suunnitellaan ajattomiksi niin värien kuin tyylinkin osalta. Joustavan neuloksen ja innovatiivisen mallien suunnittelun ansiosta yksi tuote sopii erikokoisille käyttäjille. Esimerkiksi lastenvaatteissa löytyy tuplakokoja, jolloin uutta tuotetta ei tarvitse ostaa heti lapsen vaatekoon muuttuessa. Joustava neulos ja villan hyvä palautumiskyky puolestaan mahdollistavat esimerkiksi saman pipokoon toimimisen erikokoisilla ihmisillä. Vaatteet kestävät siis aikaa niin ulkonäön kuin käytännön ominaisuuksiensa ansiosta.

Kun tuotteesta ei tarvitse valmistaa useita kokoja, varaston koko pystytään pitämään kohtuullisena ja kierto nopeana, joten varastointiin ei kulu paljon tilaa ja energiaa. Tuotanto on näin ekologisempaa niin materiaalien kuin energian kulutuksenkin osalta, ja materiaalin menekki on helpompaa arvioida. Myös myymättömän

varaston määrä pystytään näillä keinoilla minimoimaan ja vähentämään vaatetuotannon epäkestävyyttä sitä kautta.

IMG_20201022_160030_232.jpg
DFF_merkki_BLACK.png

Kuva: Ahsna Zahid

merino-sheep-4531857_1920.jpg
Vastuullisuus kaikessa yrityksen toiminnassa

Meillä Kaunevella vastuullisuus on läsnä kaikessa toiminnassamme. Vastuullisuus, eettisyys ja ekologisuus ovat toimintamme ydin ja on läsnä kaikessa, mitä teemme: työympäristössä, materiaaleissa, tuotannossa, myynnissä ja logistiikassa - siis aivan kaikessa. Vastuullisuuden ydin rakentuu jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa ja kantaa aina käytetyn tuotteen kierrättämisen ja materiaalien uudelleen käyttämisen hetkeen saakka.

Nykyaikainen massakulutus ei ole Kauneven arvojen mukaista. Käytämme ekologisia ja kierrätysmateriaaleja käytännössä kaikessa toiminnassa, missä vain pystymme. Painetut tuotteemme painamme kierrätyspaperille ja toimistomme kalusteet ostamme pääasiassa käytettyinä. Saatamme jopa valmistaa kalusteen itse luonnonmateriaaleista sopivan inspiraation osuessa kohdalle. Kaikessa logistiikassa pakkausmateriaalista postitukseen suosimme ekologisia vaihtoehtoja aina, kun sellaisia on saatavilla.

Raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi - merinovillan matka

Käyttämämme merinovilla saadaan merinolampailta, joiden kotimaat sijaitsevat Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Luomutiloilla elävät lampaat saavat laiduntaa luonnonmukaisesti ja syödä luonnonmukaista ravintoa. Keritsemisen aikana niitä ei vahingoiteta eikä mulesing-käsittelyä käytetä, joten ne saavat elää kivutonta elämää.

Lammastilalta keritty merinovilla kuljetetaan Keski-Eurooppaan, jossa se pestään, kehrätään langaksi ja värjätään. Tuotantoprosessin jokainen vaihe on valvottu. Valmis lanka matkustaa Suomeen neulomoihin meriteitse tai maitse kuljetettuna. Lankaa säilytetään kuivassa ja hieman viileässä sisätilassa, jotta se ei pääse kuivumaan, eikä menetä hyviä ominaisuuksiaan.

Seuraavaksi langasta neulotaan ja ommellaan valmis tuote: pipo, panta, käsineet, haalari, housut tai takki. Valmis tuote höyrytetään, minkä ansiosta langan silmukka saa lopullisen muotonsa. Höyryttäminen säästää vettä moninkertaisesti verrattuna valmiin neuloksen pesemiseen. Nyt tuote on valmis käytettäväksi!

Vastuulliset yhteistyökumppanit lähellä

Yhteistyökumppanimme olemme valinneet tarkkaan ja heidän toimintatapansa tunnetaan meillä tarkasti. Kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa. Pääasialliset yhteistyöneulomomme ovat Kutomo Holopainen, Nevertex, Johanna K. Design, Merineule ja Vanja Sea. Olemme käyneet jokaisessa tuotantopaikassa paikan päällä ja pidämme heihin yhteyttä säännöllisesti. Tuotteillamme on Avainlippu-merkki, joka on tae tuotteen suomalaisesta valmistuksesta.

TehtySuomMadeIn_Sin_rgb.png
Merinovilla

MERINOVILLA

1283160046-huge.jpg
Luomumerinovilla - ekologinen materiaali huippuominaisuuksilla

Tahdomme tarjota asiakkaillemme vain parasta laatua - vastuullisesti. Siksi olemme valinneet pääraaka-aineeksi luomumerinovillan. Merinovillan lämpöä eristävä ominaisuus on huippuluokkaa ja sen tuntuma iholla on erityisen miellyttävä. Materiaali hengittää, eikä se kutita herkkääkään ihoa. Merinovillan hyvä lämmöneristävyys perustuu kuidun ontelomaiseen rakenteeseen. Kuituun muodostuu ilmataskuja, joihin lämpö varastoituu. Merinovillan pehmeys puolestaan perustuu alusvillan hienoon ja pitkäkuituiseen rakenteeseen. Merinolampaat tuottavat pelkästään alusvillaa, mikä on peitinvillaa paljon pehmeämpää. Villa pystyy imemään itseensä kosteutta tehokkaasti, jopa 30% omasta painostaan, eikä se siksi tunnu kylmältä tai kostealta ihoa vasten kastuessaankaan. Huippulaatuisen raaka-aineen ansiosta tuotteemme sopivat erinomaisesti kerrospukeutumiseen ja ihoa vasten: ne hengittävät, lämmittävät ja pitävät sinut kuivana tilanteessa kuin tilanteessa.

Käytämme raaka-aineina kahta erilaista merinovillalaatua. Olemme varmistaneet laadun, jotta sinun olisi helppo valita itsellesi ympäristöystävällisiä, eettisesti valmistettuja ja pitkäikäisiä tuotteita. Käyttämillämme merinovillalaaduilla on tarkoin määritellyt standardit.

100% luomumerinovilla

Tämä merinovilla täyttää korkeat laatu- ja vastuullisuusstandardit. Villan luonnonmukainen elinkaari aina lampaiden kasvatuksesta valmiiksi langaksi asti on vahvistettu GOTS-sertifikaatilla. BLUESIGN-sertifikaatti puolestaan takaa, että langan tuotannossa on minimoitu ympäristöön ja ihmisiin kohdistuvat vaikutukset ja raaka-aineiden vastuullisuus. Esimerkiksi langan konepestävyys on saatu aikaan käsittelemällä kuitu luonnollisilla suoloilla ilman haitallisia kemikaaleja. Villa on mulesing-vapaata ja Öko-Tex Standard 100 -sertifikaatti takaa sen, ettei tuotteista irtoa käytössä vahingollisia kemikaaleja.


100% merinovilla
Tämä merinovilla on laadukasta, pehmeää ja kestävää. Villa on mulesing-vapaata ja Öko-Tex Standard 100 -sertifikaatti takaa sen, ettei tuotteista irtoa käytössä vahingollisia kemikaaleja.

Hoito-ohjeet
Merinovillatuotteen oikeaoppinen hoito on pitkäikäisyyden tae
shutterstock_1552225961.jpg

Merinovillatuote on erittäin pitkäikäinen oikein käytettynä. Kun tuotetta hoitaa oikein, sitä ei ole tarvetta pestä yhtä usein, kuin muista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

 1. Jos tuotteeseen tulee tahra, pyyhi se välittömästi nihkeällä, vaalealla liinalla. Tumma tai värikäs liina voi jättää tuotteeseen väritahran. Älä hankaa.

 2. Tuuleta tuote ulkona kostealla ilmalla tai pakkasella. Villa imee itseensä ilmasta kosteutta, turpoaa ja hylkii näin likaa ja hajuja.

 3. Poista nypyt saksilla tai villakammalla, älä vedä niitä irti tai käytä sähköistä nypynpoistajaa.

 4. Säilytä tuote puuvillapussissa tai laatikossa. Huolehdi, ettei tuote ole puristuksissa, vaan on säilötty ilmavasti.

 5. Kesäaikaan tai kun tuote on pitkään käyttämättömänä, varmista etteivät tuholaiset pääse herkuttelemaan käyttämällä esimerkiksi seetripuupaloja tai -pusseja. 
   

Tuotteen voi turvallisin mielin pestä pesukoneessa, ellei pesulapussa tätä erikseen ole kielletty. Pesussa huomioitavaa:

 1. Mikäli tuote on konepestävä, sitä ei suositella pestäväksi käsin. Käsinpesussa tuotetta puristellaan, väännellään ja hangataan, mikä vahingoittaa konepesuun tarkoitettua villatuotetta.

 2. Pesulämpötila on pääsääntöisesti 30°C. Tarkista oikea pesulämpötila pesulapusta.

 3. Mikäli tuotteessa on taite, kuten pipon resorissa, avaa se suoraksi ennen pesua.

 4. Pesuohjelmaksi tulee valita hellävarainen villa- tai hienopesuohjelma ja pesuaineeksi villalle tarkoitettu hienopesuaine.

 5. Pese tuote nukkaamattomien ja samanväristen pyykkien seassa.

 6. Pesun jälkeen tuotteesta kannattaa puristella ylimääräinen vesi kevyesti vaalean pyyhkeen avulla. Tämän jälkeen tuote kuositellaan eli oiotaan omaan muotoonsa kevyesti. Muista, että tuotetta ei saa venyttää sivusuunnassa, pituussuunnassa voi kevyesti vetää tuotteeseen pituutta. Taitteet jätetään avoimiksi kuivumisen ajaksi.

 7. Tuote asetellaan kuivumaan tasaiselle alustalle ilmavaan tilaan, eikä sitä saa ripustaa kuivumaan. Kuivaamiseen saa käyttää kuivauskaappia miedolla lämmöllä, mutta kuivausrumpuun sitä ei saa laittaa. Kuivausrumpu pilaa villan ominaisuudet ja voi kutistaa sitä merkittävästi.

 8. Kuivaa tuotetta voi kevyesti oikoa ja taitteet taittaa takaisin paikalleen. Merinovillatuotteet kaipaavat vain harvoin silitystä, mutta tarvittaessa ne voi silittää pesulapusta löytyvän ohjeen mukaisella lämpötilalla kostean liinan läpi. Tuotteen voi myös höyryttää.

bottom of page